2019, Politie

Evolutie van het aantal inbraken in Overijse en Hoeilaart

De politie heeft in 2018 statistieken over inbraken beschikbaar gemaakt. In totaal werden 423 inbraakincidenten geregistreerd. Deze cijfers omvatten ook inbraakpogingen.

Dit zijn overtredingen zowel in particuliere woningen als in winkels, magazijnen, auto’s en zelfs fietsen. In 18% van de gevallen vond de politie bij de bevindingen ter plaatse interessant onderzoeksmateriaal. In 10,6% van de gevallen werd de auteur aangehouden. In haar persbericht beschouwt de politie dit als een goed resultaat.

De politie is van mening dat deze gunstige cijfers zijn verkregen mede dankzij de ANPR-technologie. Dit zijn bewakingscamera’s die geïnstalleerd zijn bij verschillende ingangen van de 2 gemeenten. Deze camera’s registreren kentekennummers van voertuigen. Een politieagent bekijkt deze beelden in real time op het politiebureau. Als de camera bijvoorbeeld een gestolen kentekennummer detecteert, wordt een signaal naar het politiebureau gestuurd en gaat een team onmiddellijk de weg op om het voertuig te onderscheppen.

In de periode oktober-december 2018 werd een toename van het aantal inbraken geregistreerd: 157 incidenten werden geregistreerd, voornamelijk in woningen. In deze periode leverden de camera’s in slechts 5,2% van de gevallen nuttige informatie en in slechts 3,8% van de gevallen werden de dieven ook effectief aangehouden.

Inbraken en pogingen tot inbraak in woningen zijn met 8,5% toegenomen ten opzichte van 2017. In totaal waren er 205 incidenten, waarvan 120 echte inbraken, 86 in Overijse en 34 in Hoeilaart, en 85 pogingen.

Hierboven staan de statistieken van de laatste jaren, afkomstig van de website van de politie: linkerkolom = effectieve inbraken en rechterkolom = inbraakpogingen.

Partagez cet article :